Boeing AH-64D (bestelnr. KLU-70)

Boeing AH-64D  (bestelnr. KLU-70)

30 x 40 cm, © 2014, verkocht
Tweedimensionaal | Schilderkunst | Acryl | Op papier

De Boeing AH-64D “Apache” Gevechtshelikopter is in de jaren ’70 ontwikkeld in opdracht van de US Army. Geleerde lessen uit Vietnam moesten verwerkt worden in het ontwerp (als een verlengde van de AH-1 “Cobra”), maar vooral was er vraag naar een systeem dat een antwoord had op het vraagstuk van de Sovjet-opmars over de Duitse Laagvlakten. Snel zware- en een veelvoud van wapens op een plaats te kunnen brengen tegen Sovjet pantserlegers, die daar een doorbraak zouden proberen te forceren.

Na de periode van de Koude Oorlog heeft de Apache helikopter effectief gediend in praktisch alle conflicten waar de Westerse wereld bij betrokken was. Hierbij veelal de rol vervullend van sensor platform en directe ondersteuning van de troepen op de grond.

De Apache helikopter heeft zich in Afghanistan vele malen bewezen als onmisbaar en laatste redmiddel voor grondtroepen in nood.

Ook in Mali beschermde de Apache helikopter (onder VN-vlag) de verschillende Nationaliteiten die “blauwhelmen” leverden aan de missie MINUSMA, om een bijdrage te leveren aan de stabiliteit van het land.